Profesorii O. Tafrali (1876-1937) şi Th. Sauciuc–Săveanu (1884-1971) vor sintetiza date din istoria politică şi economică a coloniei doriene, aşa cum apare ea în izvoarele literare antice şi vor publica rezultatele cercetărilor întreprise atât în incinta cetăţii, cât şi în necropolele callatiene. Din anul 1924, Th. Sauciuc–Săveanu avea să întocmească ample rapoarte de săpătură, pe care le-a publicat cu regularitate în periodice de specialitate. Aceste materiale constituie şi astăzi veritabile surse de documentare, care stau la baza celor mai variate interpretări ale vestigiilor anticului Callatis. Colecţia, abia înfiripată în localul primăriei, transformat în muzeu, este inaugurată în data de 15 septembrie 1924. Ea se va risipi la sfârşitul primului război mondial, odată cu părăsirea Dobrogei de către trupele inamice.
Toate eforturile ulterioare pentru înfiinţarea unui muzeu s-au lovit de nenumărate greutăţi. După îndelungi insistenţe, în anul 1925, O. Tafrali va obţine de la autorităţile locale îngăduinţa să folosească vechea biserică romano-catolică ca sală pentru muzeu. Era vorba mai exact despre un adăpost pentru antichităţi, cărora autoritaţile vremii, fără să le înţeleagă sensul şi semnificaţia, nu le-au acordat nici atenţia şi nici grija pe care o meritau. Din păcate şi aceste mărturii au fost în mare parte pierdute iremediabil în timpul celui de al doilea război mondial.
Din anul 1930, de cercetarea trecutului istoric al cetăţii işi vor lega activitatea profesorii R.Vulpe şi Vl. Dumitrescu. Activitatea lor se va solda cu strângerea unui bogat material arheologic, care trebuia conservat şi valorificat din punct de vedere muzeistic şi ştiintific.
Perioada postbelică pune capăt avatarurilor muzeului callatian. În anii 1949 şi 1950, odată cu reorganizarea cercetărilor arheologice pe baze noi, ştiinţifice, s-au luat măsuri pentru salvarea şi conservarea patrimoniului istoric la Mangalia.
Un colectiv al Academiei RPR şi mai apoi al Institutului de Arheologie din Bucureşti va întreprinde, începând cu anul 1949 săpături arheologice la Callatis. În timpul lucrărilor de refacere şi sistematizare a Mangaliei, începute în anul 1958, s-a asigurat în cadrul şantierelor de construcţii o supraveghere permanentă, organizându-se totodată săpături de salvare, de către Institutul de Arheologie al Academiei RPR şi Muzeul de Arheologie Constanţa.
Munca depusă va fi încununată de o realizare importantă pe plan muzeistic. În anul 1959, cu sprijinul autorităţilor locale, a fost înfiinţat la Mangalia un muzeu de arheologie deschis într-o cladire tip villae. Materialul arheologic adunat din necropolele vechii cetăţi – cu apariţia insolită a unicului “mormânt cu papyrus” din ţară – numeroase fragmente sculpturale şi arhitecturale, printre care se află ineditul capitel cu protome de berbec, tezaurul de monede de bronz (cca. 9000) din sec. III p. Chr, descoperit de regretatul C. Preda – erau doar câteva dintre punctele de atracţie ale modestului muzeu amenajat în anul 1963 de către V. Canarache. Timp de un deceniu şi jumătate, ansamblul expoziţional închegat cu gust şi cu priză la public, a constituit un incontestabil obiectiv patrimonial. În noua viziune “mormântul cu papyrus”, reconstituit între anii 1959-1961, a devenit parte a unui circuit muzeal. S-a obţinut astfel un complex unitar, bine structurat tematic şi în perfectă concordanţă cu ruinele cetăţii din vecinătate.
În perioada 1963 -1978, viaţa culturală a bătrânei cetăţi este repusă pe noi coordonate. Se impunea revigorarea viziunii muzeale callatiene, care trebuia să valorifice vestigiile tot mai numeroase, cât şi materialului arheologic descoperit ocazional sau în urma săpăturilor sistematice din teritoriul rural al cetăţii. Prospecţiunile arheologice organizate în centrul fortificat de lângă comuna Albeşti, constituiau un edificator exemplu de ceea ce a însemnat odinioară, putere economică şi întrepătrundere spirituală, între geţii dobrogeni şi coloniştii de peste mări.
Callatisul a oferit un număr impresionant de monumente arheologice şi vestigii, îmbogăţind astfel colecţiile Muzeului de Istorie Naţională al României şi ale Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.