18 aprilie – Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor, oferă o oportunitate unică de a creşte gradul de conştientizare a acestui instrument fundamental care se află în centrul identităţii culturale a oricărei comunități. Municipiul Mangalia, cea mai mare așezare urbană din sudul-estul Dobrogei, având o istorie milenară și multiculturală, dispune de resurse istorice cu valoare de unicat pentru a se transforma într-un veritabil muzeu în aer liber și într-o destinație turistică dezirabilă.
Mormântul tumular de la movila Documaci
Un important complex funerar a fost descoperit în anul 1993, într-unul dintre cei mai importanți tumuli cunoscuți încă din perioada interbelică sub denumirea de „movila Documaci”, cca 2 km vest de orașul Mangalia. Este vorba de un complex funerar de mari dimensiuni, format dintr-o cameră funerară cu dimensiunile de 3,50mx3m și 3,60m înălțimea bolții. Accesul în camera funerară se face printr-un dromos situat la est, lung de 9,50m și lat de 1,60m. Camera funerară și o parte a dromos-ului au acoperișul în formă de boltă și sunt tencuite cu mortar, iar cealaltă parte din dromos are acoperișul din blocuri mari de calcar așezate în două ape. Pereții camerei funerare sunt decorați cu o frescă bicoloră (roșu și verde), iar în dreptul ușii camerei funerare au fost descoperite fragmentele unui ancadrament al acesteia, din marmură, cu motive vegetale și urmă de pictură cu vopsea verde.
Lângă mormânt (la 2m vest) a mai fost descoperită o construcție de formă rectangulară a cărei funcționalitate nu a putut fi încă stabilită cu exactitate. Complexul funerar a fost datat în secolele IV–III a. Chr. Acest mormânt a fost jefuit în Antichitate; conform urmelor descoperite, se pare că s-a și locuit în el; în interior au fost descoperite și fragmente ceramice de epocă romană târzie. Tot urmele unor persoane care au trecut pe aici sunt sgraffito-urile de pe pereții dromos-ului și ai camerei funerare, datate în secolul al X-lea p. Chr. Din inventarul mormântului s-a mai descoperit un inel de aur care avea pe chaton o broască-țestoasă.