Guttus ceramic
Datare: Secolul IV a. Chr. (350-325 a. Chr.)
***
Vas ceramic cu o toartă supraînălţată, orificiu central şi cioc lateral pentru picurare. Este acoperit cu firnis negru la partea inferioară şi cu decor de patru benzi ce pleacă din jurul gurii în jos. Piesa este întâlnită în complexele funerare de epocă elenistică.
Vasele de acest tip erau utilizate, în principal, în scop religios, la efectuarea sacrificiilor pentru a picura ulei, lapte sau vin amestecat cu apă. Alte utilizări aveau un caracter domestic, ca de exemplu hrănirea bebeluşilor cu lapte, alimentarea opaiţelor cu combustibil sau la îmbăiere, pentru picurarea uleiului folosit la îngrijirea pielii.
Piesa a fost clasată în categoria juridică Fond în cadrul proiectului „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura, derulat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, prin serviciul Muzeul de Arheologie „Callatis”, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius” din Constanța.