În cadrul activității „Un obiect – o poveste”, prin intermediul căreia ne propunem să popularizăm patrimoniul Muzeului de Arheologie Callatis, dorim să vă oferim câteva informații despre cele cele mai reprezentative artefacte din colecția muzeului din Mangalia.
***
Heracles – întemeietorul legendar al cetății Callatis
Un loc important în componenţa panteonului callatian îl ocupă zeul-erou Heracles, al cărui cult este de origine heracleotă, el fiind eponimul cetăţii-mamă a Callatidei (Heraclea Pontica).
Având de la început preponderenţă printre celelalte divinităţi, Heracles îşi va impune figura şi atributele sale nu doar pe documente numismatice, dar şi în arta cetăţii, iar ca zeu protector al metropolei va marca existenţa instituţiilor publice din Callatis. Eroul dispunea de un sanctuar, atestat încă de la începutul secolului al III a. Chr.. Faptul că în acest templu erau depuse decretele de onoare ale callatienilor, este un argument în favoarea vechimii şi importanţei cultului zeului-erou.
Din colonia doriană, cultul lui Heracles se răspândeşte şi în celelalte colonii pontice, milesienele Tomis şi Histria.
Statuia din calcar a eroului grec Heracles, descoperită la Callatis, databilă în sec. III p.Chr., se încadrează în tipul iconografic clasic, Hercules Romanus, conform căruia eroul este reprezentat în picioare, nud, văzut frontal, purtând două dintre atributele sale: blana leului din Nemeea pe brațul stâng și măciuca în mâna dreaptă. Statuia este realizată din calcar cenușiu și reprezintă o lucrare de serie, nefinisată. Statuia lui Heracles reprezintă o realizare importantă a artei provinciale romane, de natură să ilustreze dezvoltarea economică, tehnologică și spirituală a provinciei în timpul epocii romane.
Piesa sculpturală este propusă pentru clasare în categoria juridică Tezaur în cadrul proiectului „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura, derulat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, prin serviciul Muzeul de Arheologie „Callatis”, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius” din Constanța.
www.muzeucallatis.ro
Programul RO-Cultura
Granturile SEE si norvegiene
EEA and Norway Grants
#rocultura #mangalia #eeagrants